Els nois i noies de 5è hem estat a Moià, un poblet de la comarca del Bages, tocant a la comarca d’Osona. Més concretament, hem anat a visitar unes coves habitades primer al Paleolític i, després, al Neolític.
Aquestes coves van ser descobertes per una mare i el seu fill als anys 40 mentre feien una volta pels voltants i, des de llavors, s’han fet diverses excavacions on s’han trobat diversos ossos d’animals que ara relacionem amb altres continents com poden ser: el rinoceront i el lleó de les cavernes. També s’han trobat restes de ceràmica que demostren que van ser habitades per humans en diferents etapes de la nostra història.
Aquestes coves, anomenades les coves del Toll, són molt antigues i han estat produïdes per la filtració de l’aigua. De fet, a dintre de les mateixes, hi havia un petit rierol.
A part de la visita a les coves, hem fet moltes activitats relacionades amb la vida de les persones en aquella època. Resumint una mica aquestes activitats són: tir amb arc (cacera), fer una bossa amb fil gruixut, fer pintures rupestres, pintar-nos les mans i la cara, fer un aparell de comunicació a distància amb una corda i una fusta, la qual hem decorat amb pintura, hem intentat fer foc amb dues fustes i una corda, hem fet una bossa amb herbes aromàtiques, les quals hem triturat amb un morter de fusta nosaltres mateixos, hem posat a prova els nostres sentits de l’olfacte i el tacte, hem vist perquè servia el sílex (pedra per encendre el foc), hem vist utensilis d’aquella època i com els utilitzaven i també les cabanes on vivien, fetes de fusta i palla.
En definitiva, una activitat on hem pogut aprendre de manera pràctica moltes coses dels nostres avantpassats i la qual està relacionada directament amb el tema que estem treballant actualment a medi, la prehistòria.